
Bri$sh	Associa$on	of	Friends	of	Museums	
Insurance	FAQ’s	ref	NFU	Mutual	Policy	80X3422552	

Following	some	queries	from	members	NFU	Mutual	has	put	together	some	Frequently	Asked	
Ques=ons	which	you	may	find	helpful.	If	you	have	any	specific	queries	please	s=ll	ask	me	and	I	will	
forward	them	directly	to	NFU	Mutual.	

Liability	cover	

1.	Q:	We	need	to	be	covered	by	our	own	Public	Liability	Insurance	in	case	there	is	any	injury	or	
damage	through	negligence	to	a	third	party.	Do	our	Members	or	the	Speaker	count	as	Public?	If	not	-	
how	do	we	make	sure	that	they	are	covered?		
A/	The	policy	provides	a	£5	million	indemnity	limit	for	any	3rd	party	injury	or	damage	as	a	result	of	
the	members	ac=vi=es.	A	3rd	party	is	someone	who	is	not	ac=ng	under	the	direc=on	of	the	group.	
See	employee	defini=on	below	in	ques=on	2.	The	members	are	not	3rd	par=es	they	are	classed	as	
employees	for	insurance	purposes.	It	is	likely	that	a	guest	speaker	is	a	3rd	party	–	it	depends	on	if	you	
are	providing	a	speaker	(in	which	case	the	speaker	is	an	employee)	or	if	the	speaker	has	come	to	
your	group	as	a	guest	e.g.	if	Mary	Berry	came	to	chat	to	a	group	she	would	be	a	guest.		

2.	Q/At	present,	we	have	not	=cked	the	Employer	sec=on	on	the	form	but	it	was	explained	to	me	
that	by	paying	a	Speaker	we	are	ac=ng	as	employers	and	that	when	someone	helps	at	a	Fete,	for	
instance,	they	legally	count	as	employees	even	if	they	are	not	paid.	Is	this	correct?		
A/	An	employee	is	someone	who	acts	under	your	direc=on	no	maZer	if	they	are	paid	or	not.	In	the	
above	examples	the	speaker	and	helpers	at	a	Fete	are	employees	in	insurance	terms	and	it	is	a	
requirement	to	hold	Employers’	Liability	insurance.			
If	you	are	paying	someone	to	fulfil	a	service	this	would	be	not	be	classes	as	an	employee,	similar	to	if	
you	hired	a	plumber	to	fix	a	tap,	unless	you	were	giving	direct	instruc=ons	on	how	to	do	it.	However	
there	would	s=ll	be	a	duty	of	care	and	any	accidental	injury	or	damage	to	property	would	poten=ally	
be	picked	up	under	the	Public	Liability	sec=on.	Anyone	volunteering	or	helping	out	would	be	an	
employee.	

The	Defini=on	of	an	employee	is	as	follows:	

EMPLOYEE	
Any	person	working	for	YOU	in	connec=on	with	YOUR	BUSINESS	who	is:	
1	under	a	contract	of	service	or	appren=ceship	with	YOU;	
2	a	labour	master,	labour-only	sub-contractor	or	a	person	supplied	by	either	of	them;	
3	self-employed;	
4	working	under	a	recognised	work	experience	or	training	scheme;	
5	a	voluntary	helper;	
6	borrowed	by	or	hired	to	YOU;	or	
7	a	director	of	the	company.	
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3.	Q/	I	need	to	check	with	you	that	we	are	covered	for	a	SkiZles	Matches	as	I	did	not	list	it	specifically	
on	the	form.	
Would	we	be	wise	to	check	that	the	other	team	are	insured?	It	was	explained	that	if	not,	we	would	
take	the	full	‘hit’	for	any	claim	which	our	company	would	be	very	unhappy	with.	
Should	we	also	have	a	risk	assessment	for	such	an	event?	
A/	The	cover	is	for	a	whole	range	of	ac=vi=es	which	are	for	fund	raising	–	even	if	skiZles	isn’t	listed	it	
would	fall	within	a	normal	fundraising	ac=vity	as	would	a	cake	sale,	dinner	dance,	sponsored	walk	
etc.	Things	such	as	sky	diving,	fire	work	making,	pony	rides,	chain	sawing	at	50g	or	any	unusual	or	
hazardous	ac=vi=es	and	significant	manual	work	would	need	referring	to	NFU	Mutual	
It	is	also	sensible	to	check	other	people	also	have	insurance	for	the	ac=vity	they	are	undertaking	with	
a	minimum	public	liability	limit	of	£2.5	million	but	preferably	£5million.	

Risk	assessments	–	insurance	is	in	place	anyway	but	NFU	Mutual	hopes	that	all	its	insureds	take	due	
care	and	diligence.	A	risk	assessment	for	all	ac=vi=es	and	events	is	a	good	idea	from	a	Health	and	
Safety	point	of	view,	to	minimise	any	injury	and	to	protect	the	group.	Always	beZer	to	prevent	
something	from	happening	than	having	to	make	a	claim.		

4.	Q/	What	does	the	endorsement	men=oning	‘employment’	mean?			
A/	Endorsement	1	–	The	Members	&	CommiZee	Extension	is	extending	the	policy	holder	name	to	
include	all	group	members	as	if	they	were	also	a	policy	holder.	This	means	that	group	members	are	
indemnified	(covered)	as	if	the	policy	were	wriZen	in	their	name.		

5.	Q/	Each	year	we	go	to	Italy	for	a	group	museum	trip	–	is	any	injury	to	a	third	party	damaged	whilst	
we’re	away	and	will	cover	pay	for	any	lost	luggage?	
A/	The	NFU	Mutual	policy	is	restricted	to	the	UK	(including	the	Channel	Islands	and	Isle	of	Man).	It	
would	be	prudent	to	put	your	own	travel	cover	in	place	and	insure	this	includes	are	ac=vi=es	you	are	
undertaking	whilst	away.	

Property	cover	

5.	Q/	Do	we	have	cover	for	items	being	stolen	or	damaged?	
A/	There	is	no	cover	for	material	items,	stock	or	contents.	Property	cover	is	available	at	£50	per	
group	for	a	£15,000	limit	for	items	held	in	custody	and	control.	This	is	intended	for	items	borrowed	
or	held	for	fund	raising	such	as	projectors,	tables,	chairs,	coffee	urns	etc.	but	is	not	intended	to	cover	
museum	pieces	or	artefacts.	Please	enquire	for	more	details	(Our	standard	Public	liability	wording	
excludes	property	in	your	custody	and	control	as	this	would	be	more	appropriately	covered	by	
property	insurance	sec=on	or	by	the	museum.)	

6.	Q/	Are	Society	items	and	money	held	by	members	covered.	
A/	No.	cover	is	not	in	force	at	present.	(money	cover	is	available		with	the	property	cover	offered	at	
£50	per	group,	subject	to	standard	limits,	please	enquire	if	required)	
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7.	Q/	I	have	damaged	a	museum	piece	whilst	cleaning	it	but	that’s	ok	as	there	is	cover	in	place?	
A/	No	cover	does	not	extend	to	any	items	on	your	custody	and	control	or	any	items	being	worked	
upon.		For	example,	if	you	were	cleaning	a	brass	light	fimng	which	subsequently		fell	off	the	wall	onto	
a	third	party,	there	would	no	cover	for	the	broken	light	but	there	would	poten=ally	be	cover	for	any	
subsequent	injury	or	property	damage	sustained	to	the	third	party	it	landed	on.	All	claims	are	
treated	on	a	case	by	case	basis.	

Personal	Accident	Cover	

8.	Q/	What	cover	is	provided	by	the	Accident	cover	(where	selected)?	
A/	This	provides	£10,000	lump	sum	benefits	for	death,	loss	of	limb,	sight,	speech	or	hearing	and	
permanent	total	disablement.	Cover	is	restricted	to	an	accident	occurring	during	the	occupa=on	
associated	with	the	museum	and	is	not	in	force	at	any	other	=me.		This	is	restricted	to	£5000	for	
anyone	over	the	age	of	75	and	there	is	no	cover	for	anyone	over	the	age	of	85.	

These	FAQs	are	a	flavour	of	ques=ons	you	may	have;	they	are	not	intended	to	answer	all	queries	or	
confirm	cover	for	all	claims	as	each	claim	will	be	dealt	with	on	its	own	merit.	If	in	doubt	please	ask.		

Jayne	Selwood	-	BAFM	Administrator 

Tel:	(w)	01179	777435  
email:	jayneselwood@live.co.uk	

January	2017
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